У току опремање пчелара на простору општине Рудо

pcelari 3

Развој пчеларства је један од стратешких пројеката општине Рудо. За бављење пчеларством сваки пчелар ће вам рећи да прије свега мора постојати љубав и преданост овом послу а резултати зависе како од опремљености, тако и од природе и њене чудљивости.

pcelari 5

Како би помогли рад пчелара Удружење пчелара “Медовина” и пројектни тим општине Рудо успјели су осигурати учешће у ИФАДовом петогодишњем пројекту  “Организовани узгој пчела у општини Рудо”.

У оквиру овог пројекта, јуче је у Миочу организована подјела ројева пчела. Приликом предаје присуствовали су представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, представници општине Рудо, представници удружења пчелара “Медовина “ Рудо, корисници пројекта и представници медија.

pcelari 2

Поред ројева пчела, корисницима је подјељена опрема за рад са пчелама у виду одјела, димилица, наставци и др. У овој фази пројектом је обухваћено укупно 65 пчелара са територије општине Рудо.

Услов за учешће у пројекту је било суфинансирање од стране пчелара у износу од 30% од укупне вриједности пакета која износи 1120 КМ, а за жене и лица млађа од 35 година учешће је било 20%. ИФАД је учествовао од 40-50% зависно од категорије корисника а општина 30%.

pcelari

Укупна вриједност пројекта у првој фази је 171.675 КМ а поред подјеле опреме за пчеларе  обухвата и набавку опреме за производњу меда, а за петогодишњи период укупна вриједност пројекта је 334.875 КМ.