Нови ултразвучни апарат за Дом здравља у Рудом

ЈЗУ ДЗ „Др Стојана и Љубица“ у Рудом добила је нови ултразвучни апарат за преглед пацијената и бољу дијагностику.

УЗВ апарат је донација која је обезбеђена кроз пројекат „Јачање улоге МЗ у БиХ.“ Иницијатива за његову реализацију препозната је од стране грађана  општине Рудо  на централном форуму грађана, који је одржан 31.01.2019. године. Након чега је општина Рудо припремила пројекат и аплицирала код УНДП-а. УНДП је спровео тендерску процедуру и извршио набавку УЗВ апарата .

Укупна вриједност набаљеног aпарата износи 29.900 КМ, без ПДВ-а односно 34.983,00 КМ са ПДВ-ом, од тога су Владе Швајцарске и Шведске обезбједиле 17.000 KM, а Министарство локалне управе и самоуправе РС 13.000 КМ.

Са новим апаратом, биће омогућена шира дијагностичка примјена на подручја прегледа абдомена , примјене у педијатрији, штитне жлијезде, дојке, малог ткива, урологије, МСК, неонатологије и гинекологије, коју тренутни апарат набављен прије 20 година онемогућава.

Ово је још један пројекат који се реализује кроз пројекат „Јачања МЗ у БиХ“ којем се општина Рудо придружила 2016. године, заједничким пројектом Владе Швајцарске и Владе Шведске, а УНДП га у БиХ релизује од 2015. године.

Кроз пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ, током његовог трајања, активним учешћем Општине и мјесних заједница: Рудо, Старо Рудо, Миоче, Штрпца и Стргачина, успешно је сада реализовано 9 пројеката и 5 пројекта у сарадњи са организацијама цивилног друштва. Опремљене су мјесне канцеларије и Друштвени центар Рудо. Све ове пројекте су изгласали и одабрали грађани мјесних заједница на форумима који су одржани током трајања пројекта.

Овим пројектом је унапређено активно учешће грађана и сарадња са општином за унапређење живота у мјесним заједницама.