У Рудом обиљежена годишњица формирања Прве пролетерске бригаде

У недјељу 22. децембра у присуству неколико стотина антифашиста из БиХ, Србије и Хрватске  обиљежена 78. годишњица формирања Прве пролетерске бригаде.

Елитна јединица Народно-ослободилачке војске Југославије (НОВЈ) постројена је 21. децембра 1941. у центру Рудог, на мјесту гдје је након Другог свјетског рата изграђен велики споменик у знак сјећања на око 22.000 партизана који су прошли кроз њене редове и више од 7.500 погинулих у борбама широм бивше државе.

prva proleterska

 

Дан оснивања Прве пролетерске за Рудо је веома важан, јер је ово мјесто у бившој држави било познато по овом догађају.

Организатор обиљежавања датума оснивања бригаде, Благоје Церовић, том приликом је истакао  да организацију није преузело ниједно удружење, већ се антифашисти из региона на овај датум окупљају говотово спонтано, самоиницијативно и након контакта с њим.

“Охрабрује ме што је сваке године више посјетилаца у Рудом. Ове године први пут нам је дошла Зеница, први пут нам долазе из Вуковара пуни аутобуси. Мислим да је, како народ стари, све већа носталгија за прошлим временима. Данас на сваком мјесту можемо чути како помињу стара добра времена. Некако смо та стара добра времена лако срушили” истакао је  за медије Благоје Церовић.

Уз партизанске пјесме, заставе држава регије и знамења из НОБ-а у Рудом су положени вијенци на споменик борцима Прве пролетерске бригаде, а у Дому културе одржана је пригодна свечаност уз обраћања званица.

proleterska

„Искористимо снагу наших очева, дједова, њихову вољу и енергију да градимо заједно бољу будућност“, поручио је Сеад Ђулић, предсједник САБНОР-а БиХ.