Рогатица и Рудо очекују подршку за развој пољопривредних капацитета

Узгој кромпира, сточарство, мљекарство, дрвопрерада – потенцијали су у општини Рогатица.

У Рудом је слично – од мљекарства, малинарства до узгоја коштуњичавог воћа. Да би корист била конкретнија, више подршке очекује се од домаћих и међународних финансијских организација.

Програм Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација у БиХ руђанским пољопривредницима додијелио је 1.600 садница шљиве, шест прскалица за воће и три мотокултиватора.

Драган Старовлах из мјеста Дуговјеч, општина Рудо, истиче да је њему и његовим колегама потребно мало више пажње и помоћи у виду материјала, јер су вриједни и добри радници.

У овој години из општинског буџета за подстицаје у пољопривреди предвиђено је 200.000 КМ. Подршку очекују од домаћих и међународних улагача.

poljoprivreda

Драгољуб Богдановић, начелник општине Рудо, каже да је потребно радити на проширењу грла крава, јер постоје двије мљекаре које откупљују млијеко.

– Негдје око пола милиона годишње је откуп и свакако да је могуће и више од тога. Такође, потребно је наћи озбиљне купце за фабрику аутодијелова, који би запослили за почетак педесетак радника – каже Богдановић.

 

Из Свјетске организације за храну и пољопривреду поручују да су спремни да помогну.

– Ако нема тржишта онда ће ФАО да ради на проналаску. Када имамо комплетан ланац вриједности улагаћемо у та газдинства – истиче Владо Пијуновић, коородинатор Организације за храну и пољопривреду УН-а за БиХ.

И у општини Рогатица очекују веће присуство међународних финансијских организација. Помоћ је потребна око продаје јагњећег меса, сјеменског и меркантилног кромпира. Идеја је и да се пронађу улагачи који би помогли прераду кромпира којег годишње узгоје око 8.000 тона.

Миломир Јагодић, начелник општине Рогатица, истиче да је потребно са домаћим произвођачима кренути у јачање произвођачких капацитета, што би довело до отварања нових радних мјеста.

Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ, каже да ће са ресорним министарством Републике Српске а и дијелом међународних организација као и приватних инвеститора, заговарати да се такви капацитети развијају у Рогатици.

Истакнуто је да би требало пронаћи улагаче у фабрику пречистача као и да је договорено да ће бити помоћи извозно оријентисаним двропрерађивачким предузећима да пласирају производе на европско тржиште.

Извор: ртрс