Стазама кроз природу и историју

Завршен пројекат “Стазама кроз природу и историју” који је подржан кроз пројекaт Виа Динарика у склопу партнерске сарадње УНДП-а у БиХ и Општине Рудо.

Након вишегодишњег пропадања, услијед изложености времену и атмосферским условима, Општина Рудо је уз подршку пројекта Виа Динарика реализовала пројекат и санирала споменике из доба НОБ-а.

Од стране извођача радова, Комуналног предузећа „Услуга“ Рудо, извршено је чишћење и крчење шибља и старих стабала, поплочавање стазе и изградња ивичњака, уређивање постојеће ограде и уређивање улаза у Партизанском гробљу, као и чишћење и уређење старе спомен чесме у Гаочићима.

Поред реконструкције спомен обиљежја, маркирана је стаза Рудо-Гаочићи, која се надовезује и спаја са планинарским стазама Рудо- Варда и тим повезује на већ означену Зелену стазу Виа Динарике.

Почетак стазе је у Рудом са Трга на којем се налази споменик из НОБ-а посвећен Првој пролетерској бригади. Прва пролетерска народноослободилачка ударна бригада је била прва партизанска бригада у окупираној Југославији. Формирана је 21. децембра 1941. године у Рудом, а Одлуку о формирању Прве пролетерске бригаде донио је Централни комитет КПЈ.

На тргу се налази и мали музеј посвећен, такође овом догађају, по којем је Рудо у бившој СФРЈ било познато. На стази се налази Спомен парк – Партизанско гробље (на улазу у град), а потом стаза из градског дијела прелази у рурално подручје преко Краљевог брда.

Нова стаза води од Рудог до Гаочића (Рудо преко села: Ресићи, Николићи, Попов До, Гостеља, Дуговјеч до Гаочића, гдје се ова стаза завршава). Стаза макадамским путем даље води до Вишеграда и погодна је за брдски бициклизам.  Стаза води цијелим путем кроз рјеђе насељена села, шумске стазе и ливаде.

Други крак нове стазе стазе почиње од Рудог, дијелом се протеже регионалним путем до села Соколовићи (родног мјеста Мехмед паше Соколовића гдје се налази џамија и спомен чесма), потом се наставља асфалтним путем до села Дуговјеч, гдје се други крак стазе спаја са првим краком стазе и води до Гаочића.

У Гаочићима се налази објекат некадашње Основне школе Гаочићи и спомен чесма. Ово мјесто је историјски важан споменик из НОБ-а јер се на том мјесту одиграла прва битка Прве пролетерске бригаде која је формирана у Рудом. ОШ Гаочићи је напуштена и није у функцији, мада у прилично добром и очуваном стању.

Поред реконструкције спомен обиљежја, у склопу пројекта су на стази постављена три одморишта са клупама и печуркама.

Укупна вриједност пројекта износи 39.747 КМ од чега је општина осигурала 17.420 КМ.

Пројект Виа Динарица имплементира и су финансира Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (УНДП БиХ), уз финансијску подршку Агенције Сједињених Америчких Држава за међународни развој (УСАИД БиХ) и Агенције за развојну сарадњу Републике Италије (АИЦС).

1 2 3 4