Обиљежено 80 година од оснивања Прве пролетерске бригаде

Prva proleterska 4

У Рудом је обиљежено 80 година од формирања Прве пролетерске ударне ноослободилачке бригаде, прве партизанске бригаде основане у окупираној Југославији.

Годинама је овај дан обиљежаван пригодним свечаностима широм Југославије, а то је судећи по свједочењима становника овог мјеста овај дан је био посебно значајан за Рудо. Тада је ово мјесто посјећивано од стране великог броја делегација које су узимале учешће у култуно-умјетничким и другим садржајима посебно организованим за ту прилику.

Prva proleterska 5

У среду, 22. децембра 2021. године у Рудом су се окупили потомци бораца који су чинили ову бригаду као и поштоваоци партизанске антифашистичке традиције са територије целе бивше СФРЈ. Вијенце на монументални споменик у центру града и на Партизанско гробље положиле су делегације из Бањалуке, Вуковара, Мостара, Јајца, Кантона Сарајево, Горажда, Пала, Сокоца, Источног Сарајева, Нове Горице, Подгорице, општина Горњедринске регије, као и из десетак градова Србије, од Београда до Прибоја.

Prva proleterska 3

Учеснике свечаности у Рудом поздравио је Драгољуб Богдановић, начелник општине, а потом је одржана свечана академија у дому културе.

– Тог 22. децембра 1941, без заставе, добоша, труба и свечано украшеног подијума обављено је прво постројавање Прве пролетерске бригаде. Већ сутрадан, 22. децембра, имали су и прво ратно ватрено крштење у селу Гаочићи код Рудог. Пролетери су успели да савладају италијанске алпинце и да заробе значајне количине наоружања, 14 товарних коња као и опрему за 200 војника. У тој борби је погинуло шест пролетера из Краљевачког и два из Крагујевачког батаљона: отац и син Милорад и Драгослав Гоци из села Грошаница – казао је Богдановић.

Prva proleterska

Окупљене су потом поздравили и представници удружења која баштине ову традицију.

Prva proleterska 1