Породична кохезија

Колико је тешко бити нечија подршка коз живот, колико је тежак туђи терет, па чак иако је тај неко из наше породице? Како остати снажан за некога, а немоћан си за себе? Некада не знамо како да се носимо са проблемима са којима се свакодневно суочавамо. И у том тренутку тражимо помоћ од друге особе. У свим тим проблема нашле су се многе породице особа са инвалидитетом у општини Рудо, а највећи је онај шта ће бити са мојим болесним дјететом, братом, сестром…

koh 3

Кроз имплементацију појекта „Породична кохезија код породица дјеце и омладине са потешкоћама у развоју„удужење за помоћ лицима са посебним потребама „Нада“ одржало низ психолошких радионица, затим радно-окупационих радионица. Циљ самих радионица је да удружи све чланове породица да у разговору са психологом или међусобно, размјене своје проблеме, да нађу међусобну подршку и разумјевањеи да се дође до заједничког рјешења. Такође, одржане су и радно-окупационе радионице гдје су учесници радили декупаж, прављење накита и других предмета који су изазвали интересовање. Учесници су имали могућност за групне сеансе као и за појединачне са психологом. У оквиру пројекта је био и укључен психијатар који је такође обављао разговор са појединцима.
Читав појекат није доступан искључиво за породице дјеце са потешкоћама у развоју већ и за све становнике општине Рудо. Укљученост осталог становништва општине сами је показатељ да сви имамо неки терет који носимо са собом.

koh 2
Оно што родитељима особа са инвалидитетом представља највећи бол и терет је шта ће бити са мојим дјететом кад мене не буде? Ко ће се о њему старати? И на та питања одговор покушавамо наћи кроз студијске посјете удружењима који имају програм становања уз подршку. Наиме, оганизоване су двије студијске посјете од којих је једна удружењу „Сунце нам је заједничко“ Требиње и посјета удружењу „СУМЕРО“ Вогошћа. Циљ тих студијских посјета је да родитељи виде да постоји будућност и нада за њихово дијете, а то је што и само удружење покушава годинама да покаже – Наду.
Ментално здравље коначно излази из стигматизације и лаганим кораком идемо ка побољшању нашег здравственог стања. Циљ увијек треба да буде здравље, а средства да буду емпатија и подршка.
Овај пројекат је подржан кроз Регионал Программе он Лоцал Демоцрацy ин тхе Wестерн Балканс 2, који финансира Европска унија у Босни и Херцеговини, а имплементира УНДП Босниа анд Херзеговина. Пројекат суфинансира општина Рудо, а реализује удружење „НАДА“ Рудо.