Узгој и берба корнишона у Рудом

ПЗ „Увац-Рудо“ je ове године, поред производње малине, успјела организовати узгој и откуп корнишона на простору општине Рудо.

Задруга је у сарадњи са Воћар прометом из Зворника и Агроном из Живиница, који су дио Адриатик групе из Беча, подијелила 114.700 садница корнишона, заједно са другим потребним материјалом, који су засађени на површини од око 4 ха на простору општине Рудо.

Тренутно траје берба и откуп корнишона. По ријечима Ненада Љубојевића, директора ПЗ „Увац-Рудо“, до сада је откупљено укупно 30 тона корнишона, и Рудо предњачи у односу на друге градове Источне БиХ који су као и ми започели производњу корнишона.

Берба и откуп трају уз мањи проблем.  Услед високих врућина појавила се ткз. „ угласта пјегавост“. Стручни тим је већ обишао терен и обезбједио одговарајуће препарете који би требало да савладају ову болест и спријече већу штету.

Произвођачи су задовољни досадашњом бербом. Принос је добар, па је потребно радити у двије смјене. Марија Стикић заједно са сестром и мамом бере у термину од 5.00  до 8.00 часова и од 18.00 до 21.00 час. Она каже да има пуно да се ради, али да се исплати.

Маријина породица је на 1 дунуму засадила  3000 садница, од којих ће, према процјени агронома, имати принос од  6 до 7 тона.