Почиње кампања 16 дана активизма борбе против насиља над женама

Данас је 25. новембар, дан којег су 1999. године Уједињене нације прихватиле као Међународни дан борбе против насиља над женама. Тај је датум одабран у знак сјећања на сестре Мирабел које је 25. новембра 1960. године у Доминиканској Републици брутално убио тадашњи диктатор Труиљо.

Насиље над женама и дјевојчицама представља један од најраширенијих видова кршења људских права, са значајним утицајем на физичко, психичко, сексуално и репродуктивно здравље.  У питању је сложен и вишедимензионалан друштвени проблем, који је и даље дубоко присутан у нашем друштву, а ми неријетко остајемо нијеми пред, скоро свакодневним новинским извештајима о убијеним, силованим и злостављаним женама, дјевојкама и дјевојчицам. Према подацима посљедњег истраживања Распрострањеност и карактеристике насиља према женама у Босни и Херцеговини, 47,3% испитаних жена у Републици Српској је током свог живота доживјело неки облик насиља у узрасту од 15. година па на даље, што представља висок проценат који говори о размјерама и тежини овог друштвеног проблема. Према подацима овог истраживања, као и званичних података, сфера интимних породичних и партнерских односа је и даље најнесигурнија за жене и дјевојчице, јер су починиоци у већини случајева њихови супрузи, очеви, партнери и други сродници и блиска лица.  Ово истраживање је такође показало да насиље има различите, већином невидљиве форме, да жртве насиља ни саме не препознају различите врсте насиља, нити себе као жртве, те да веома слабо познају механизме заштите, а још мање им се обраћају, најчешће због мањка повјерења у субјекте заштите.

Без обзира на постигнути напредак у формалном смислу и дефинисане политике, и даље постоје проблеми, који су везани за њихову недосљедну имплементацију и који представљају препреке ефикасној превенцији насиља над женама. Ријеч је највећим дијелом о преовладавајућем непрепознавању насиља над женама као акта кршења људских права, те дискриминаторним патријархалним ставовима и обрасцима понашања који су често узрок неефикасног и неефективног дјеловања и пружања подршке и заштите жртвама.

Општина Рудо се придружила кампањи коју Гендер центар Републике Српске организује сваке године . Током свјетске кампање 16 дана активизма борбе против насиља над женама,  која траје од 25. новембра до 10. децембра (Међународног дана људских права), ради се на подизању свијести јавности о овом облику насиља у Републици Српској под називом „Живот без насиља“ и „Мушко НЕ насиљу над женама“. Партнери у спровођењу кампања су бројне институције и невладине организације које широм Републике Српске организују различите активности како би се постигла нулта толеранција насиља над женама.

Преузето са сајта Гендер центра РС