Руђани на обиљежавању 70 година од колонизациjе Војводине

Приjемом званица у Градскоj кући од стране градоначелника Зрењанина Чедомира Jањића, свечаном академиjом у Народном позоришту „Тоша Jовановић“ и потом дружењем домаћина и гостиjу у хотелу „Воjводина“, у суботу 5.03.2016. године у Зрењанину је обиљежено седам децениjа од колонизациjе и досељавања након Другог свјетског рата.

AkademijaKolonizacija_5

У Воjводину колонизациjом од 1945. до 1948. године населило се око 230.000 лица, а област предвиђена за насељавање колониста из Босне и Херцеговине обухватала jе 38 насеља, у коjима су до тада углавном живјеле Подунавске Швабе. Досељеницима jе подјељено 668.000 хектара обрадиве земље.

Прославу је организовало Удружење Херцеговаца, потомака и приjатеља Херцеговине, чиjи jе предсједник Урош Милоjевић много пута истицао да овдашњи живаљ, коjи потиче из Херцеговине, има два завичаjа, да поштуjе своjе претке, али да свом потомству свиjа гнијездо овдје, у Банату.

Свечана академиjа одржана jе у препуноj сали зрењанинског позоришта, у присуству челника Средњебанатског округа и Града Зрењанина, свештенства Српске православне цркве, гостиjу из општина из Републике Српске, представника Воjске Србиjе и других званица. У програму Академиjе, чиjу jе режиjу потписала Jасмина Стоjиљковић, учествовали су еминентни драмски умјетници предвођени глумцем и редитељем Драганом Бjелогрлићем, историчар др Милан Мицић, пјесник Перо Зубац, књижевник Угљеша Шаjтинац и публициста Стеван Бугарски.

Испред општине Рудо, а на позив градоначелника Зрењанина прослави су присуствовали Илија Арсић и Драшко Спасојевић испред ЦКПД „Просвјета“ Рудо и Митар Видаковић замјеник начелника општине Рудо.

Представници општине искористили су прилику да са привредницима поријеклом из Рудог разговарају о привредној и културној сарадњи.

Одржан је састанак и са представницима мјесне заједнице Лазарево. Прије три године општина Рудо је донацијом помогла изградњу православне цркве у Лазареву.

Досељеници из Рудог у највећем броју населили су подручја око Лазарева и Стајићева.