Сарадња малинара из Вишеграда и Рудог

У петак 15. априла у оквиру пројекта „Програмско управљање у служби црвеног злата“ одржан је нови циклус предавања на којем су, поред малинара из Рудог,  присуствовали и малинари из Вишеграда.

Стручно предавање на тему „Узгој и заштита малине“, одржао је др Александар Лепосавић, научни сарадник са Института за воћарство из Чачка а на тему  „Тржишни трендови за малину“,  дипл. инж. пољопривреде Борис Тадић.

IMG_0152

Циљ показног предавања је упознавање малинара о процесима поступања и коришћења агротехничких мјера, и заштите кроз програмско управљање, у сврху  остваривања  већих приноса и самим тим већих прихода.

Синергијом више активности, реализована је и посјета малинара из Вишеграда, која је имала за циљ пренос добре праксе из Рудог и размјене искуства између малинара. Гости су поред учешћа на предавањима посјетили и Пољопривредну задругу „Рудо –Увац“ путем које је обезбјеђена програмска логистичка подршка пољопривредним произвођачима.

Учесници су посјетили Пољопривредну задругу „Увац-Рудо“ на локацији хладњаче гдје им је представљен процес организовања, управљања и финансијска одрживост хладњаче, као и организација и вођење радних процеса као што су пријем, сортирање и складиштење малине. Корисници пројекта су са домаћинима обишли матични засад малина и разговарали о процесу узгоја малине.

IMG_0159

Пројекат „Програмско управљање у служби црвеног злата“ подржан је кроз грант Финансијског механизма за подршку пројектима интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској и општине Рудо.

Финансијски механизам је успостављен кроз заједничку иницијативу Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБРС), Амбасаде Швајцарске и Развојног програма Уједињених нација (УНДП) у БиХ.

Укупна вриједност пројекта износи 124.967 КМ,  од чега је 99.974 КМ обезбјеђено из Финансијског механизам.