Фолклорци одушевили

У сриједу 24. августа КУД „Просвјета“ Рудо, имала је наступ на Љетној позорници у Тивту у оквиру традиционалног концерта који је организовао КУД Бока.

Поред Тиватских и Руђанских фолклораца, на концерту је учествовао и Фолклорни ансамбл АНИ „Јован Дучић“ из Требиња. Публика је била одушевљена наступом, а према ријечима самих учесника ово је један од наступа који ће се дуго памтити.

Интересантно је било. Многи нас дуго нису играли. Али, ми ветерани смо се договорили да одиграмо кореографију Боке. Добили смо и подршку публике. Ипак, смо ми људи у годинама. Свеукупни концерт је био одличан, одлични су били и гости. Настављамо даље. Ово је практично 40. година постојања друштва. У фебруару славићемо тај рођендан. Обиљежићемо га великим концертом“ – каже Лазар Божовић, ветеран КУД“Бока“.

„Ми смо основани давне 1947. додине. Данас наше друштво има 250 чланова подјељених у 6 фолклорних секција. Наступали смо у свим бившим републикама Југославије и у иностранству. Било је и много награда. У Црној Гори на међународној смотри фолклора у Мојковцу двије године заредом смо освајали прва мјеста. Ми отимамо од заборава оно што су наши преци годинама радили, оне кореографије које су се играле претходних вјекова ми то данас његујемо и играмо. На најбољи начин представљамо културу наше Републике и наше општине. Иначе, Рудо у посљедње четири године значајно помаже наше друштво. Успјели смо и да обновимо ношње – истиче Илија Арсић КУД“Просвјета“ Рудо.
„Поздрављамо лијепу Црну Гору, лијеп Тиват и наше домаћине. Посебно Лазара и Видака Божовића. Са Тивћанима имамо братску сарадњу, а често нам и помажу Тивћани кад имамо проблема са ношњама. Ми свака два мјесеца постављамо неку нову кореографију, а она захтјева ношњу. И ту се нађу пријатељи да помогну. Имамо сјајну сарадњу са Емиром Кустурицом. Око 50-ак дана били смо у Андрић граду на снимању филма „На млијечном путу“. Мало смо научили Монику Белући да игра, Мићаловићку, па и Емира. Он је заволио овај ансамбл, постао је почасни члан ансамбла, обећао је да ће купити и два три комплета ношње. У нашем ансамблу има 165 чланова, у четири категорије. У суштини најскупљи је превоз. Али, ми смо нашли модус захваљујући добрим људима из Требиња“ – рекао је Небојша Ратковић из друштва „Јован Дучић“ Требиње

Поред наступа на концерту, Руђански фолклорци су прије самог концерта имали краћи заслужени одмор у Прибојском одмаралишту у Сутомору.