Обиљежена 75. годишњица формирања Прве пролетерске бригаде

Више од стотину антифашиста из региона, чланови бројних удружења која баштине традицију антифашизма, у Рудом су обиљежили годишњицу формирања Прве пролетерске бригаде НОР-а.

У центру Рудог,  које  је познато управо по овом догађају, на спомен обиљежје и партизанско гробље у Рудом положено је цвијеће те одата почаст погинулим припадницима ове партизанске јединице.

kKrktkqTURBXy9jZDI2NzkwNjExYzAyNDc5NTEwZjVlNjEyOTk0NjhlOC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgAЦвијеће на споменик Првој пролетереској бригади у Рудом положила је и делегација Удружења антифашиста и бораца НОР-а из Београда, Бања Луке, Ужица, Прибоја, Хаџића, Коњица, Пала, Шековића, Брезе, Хан Пијеска, Сарајева, Олова, Бајине Баште, Вогошће, Илијаша, Мостара,  Горажде, Сребреника, Словеније и из Рудог.

Антифашисти су подсјетили да је Прва пролетерска народноослободилачка ударна бригада формирана 21. децембра 1941. године а одлуку о формирању бригаде донио је Централни комитет КПЈ, а формирао ју је Врховни командант НОВ и ПОЈ Јосип Броз Тито. На дан формирања имала је шест батаљона (четири из Србије и два из Црне Горе). Ова бригада је за вријеме ослободилачког рата рата прешла преко 20 000 километара, у борбама је учествовало преко 22 000 бораца из цијеле Југославије. Погинуло је преко 7500, а дала је 83 народна хероја.

cEzktkqTURBXy84MjY5MGUyMzBiNTVjNzdjZjNhYWU1ZGNhMTA5MzQwNi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Прва пролетерска бригада Народно-ослободилачког покрета је била језгро будуће партизанске војске која је до краја Другог свјетског рата бројала око 800 хиљада бораца, подсјећају антифашисти на хисторијске чињенице из Другог свјетског рата.

Међу антифашистима је данас у Рудом био и велики број младих људи из свих дијелова БиХ, али и земаља региона.

Шемсо Аљић из Сарајева истиче како су то били дани из којих је израсла свијетла традиција антифашизма али да су те вриједности данас озбиљно нарушене.

Са овог је догађаја послана порука за потребом промоције вриједности антифашизма и традиције борбе народа са ових простора.

блиц.рс