Додјељена информатичка опрема мјесним заједницама за пружање квалитетнијих услуга грађанима

Јуче је у Општини Рудо  уприличена подјела ИТ опреме за пет руђанских мјесних заједница, које учествују у пројекту „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ . Представници мјесних заједница Рудо, Старо Рудо, Миоче, Штрпци и  Стргачина примиле су ИТ опрему кроз овај пројекат.

Главни циљ пројекта је допринијети квалитетнијем животу грађана кроз веће демократско учешће и одговорност према јавности, кроз унапређење услуга на нивоу мјесне заједнице, инфраструктуре, те укључивање социјално искључених категорија.

mz1

 

Информатичка опрема додјељује се општинама и градовима у БиХ који активно учествују у реализацији заједничког пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ Владе Швицарске и Владе Шведске, а проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП).

Више од 125 мјесних заједница у 23 партнерске јединице локалне самоуправе  ће од сада моћи пружити квалитетнију и ефикаснију услугу грађанима, захваљујући пакету информатичке опреме у вриједности од око 300,000 КМ.

„Нова информатичка опрема ће омогућити успјешније пружање услуга грађанима у БиХ, подигнути значај мјесних заједница, побољшати комуникацију са грађанима те тиме потакнути грађане на већи ангажман у општинском одлучивању, а како би учествовали у проведби локалних развојних иницијатива. Ово је само један од корака према ревитализацији мјесних заједница у БиХ“, казала је Мајда Ганибеговић, УНДП водитељица пројекта.

mz

 

Вриједност додјељене опреме за мјесне заједнице општине Рудо износи 11.500 КМ и иста ће служити бољем и ефикаснијем раду мјесних заједница и активиста укључених у мјесну заједницу.

Начелник општине Рудо Рато Рајак, приликом уручења опреме  поздравио је присутне и захвалио се донаторима, Влади Швицартске, Влади Шведске и УНДП-а, те указао на значај донаторске подрше за општину Рудо.

Ова активност се реализује у оквиру пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ који је заједнички пројекат Владе Швицарске и Владе Шведске у вриједности од 14,5 милиона КМ. За његову спроведбу задужен је Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ у партнерству са Министарством за људска права и избјеглице БиХ, Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске, Министарством правде Федерације БиХ, Владом Брчко Дистрикта и оба ентитетска савеза општина/опћина и градова.

mz2