Шеф ОСЦЕ Мисије у БиХ у посјети школама у Рудом и Горажду

Шеф ОСЦЕ Мисије  у БиХ, амбасадор Џонатан Мур ( Jonathan Moore), предводио је посјету делегације представника међународне заједнице општинама Рудо и Горажде 20. априла 2017. године.

Том приликом посјетили су Основну школу у Рудом, као и ЈУ ССШ Џемал Биједић Горажде. Ученици Основне школе Рудо  госте су дочекали пригодним даровима, радовима ученика, као и кратком приредбом. Током посјете Средњој стручној школи „Џемал Биједић“ у Горажду, гости су имали прилику разговарати са ученицима о њиховим успјесима и наставку школовања, те обићи учионице за практичну наставу гдје се ученици обучавају за занимања кухара, кројача, електроничара, фризера.

– Када се, након оног што смо направили, погледамо у огледалу не видимо ништа посебно за истаћи, али очигледно је да у БиХ има сасвим другачијих ситуација па смо зато позитиван примјер – том приликом истакао је начелник општине Рудо Рато Рајак.

Он је такођер присутне упознао са напорима које општина чини да се осигура максимална подршка да повратничка, али и дјеца из прибојског мјеста Сјеверин у Рудом буду примљена раширених руку. Општина је за ову дјецу осигурала превоз до школе, помогла да се успјешно уведена исламска вјеронаука, обезбједила бесплатне уџбенике за повратничку дјецу и новчане стимулације за сваког првачића.

Поред представника Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, ОХР-а и ЕУФОР-а, у делегацији су били и представници амбасада Сједињених Америчких Држава, Русије, Њемачке, Аустрије, Турске, Јапана, Шведске, Швицарске, Бугарске и Словеније.

Извор: ОСЦЕ Мисија у БиХ