Подршка женама и жртвама насиља у породици

Удружење жена „МОСТ“ Вишеград реализује пројекат „Подршка женама и жртвама насиља у породици“.

Пројекат се проводи у четири локалне заједнице: Вишеград, Ново Горажде, Рудо и Соколац, у партнерству са невладиним организацијама ЦОД ЛУНА Рудо и Удружењем жена „ГЛАСИНКЕ“ Соколац, уз подршку општина у којима ће се проводити пројекат и уз финансијску подршку Канадске амбасаде (ЦФЛИ програм).

40668776_699387860426184_1231998054458982400_n

Програм има за циљ да утиче на смањење насиља над женама и у породици, као најчешћег облика родно заснованог насиља у Републици Српској, кроз успостављање и јачање мултисекторског одговора на насиље над женама и у породици на локалном нивоу, повећање приступа квалитетнијим мултисекторским услугама, за особе које су преживјеле насиље у породици на локалном нивоу, и успостављање координираног модела заштите и подршке за жртве насиља.

У оквиру пројекат 30. августа 2018. године у Друштвеном центру Рудо, одржан је први радни састанак са представницима општине и институција, на којем су учеснице и учесници упознати са пројектом. На састанку је договорено да ће представници Општине Рудо и представници институција узети учешће у обуци која ће бити организована у наредном периоду, након чега ће се приступити формирању координационог тијела које ће узети учешће у изради и усаглашавању Протокола Општине Рудо о сарадњи и поступању надлежних субјеката заштите у случајевима насиља над женама и у породици, са Конвенцијом Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и у породици, у свим општинама Републике Српске на приједлог Гендер центра Владе Републике Српске и Министарства породице, омладине и спорта.