Стазама браће Соколовића

Дана 29. 06 2019. године, група од око четредесетак планинара из Фоче,Прибоја, Београда, Пала и Рудог, кренула је у јутарњим часовима из центра Рудог на јединствену планинарско-културну туру „Стазама браће Соколовић“.

вихра 1

 

Друга група, око десетак планинара кренула је другом стазом из правца Будимлије.

Стаза дуга око 12 км савладана је без великих напора и планинари су, савладавши висинску разлику од око 1000 м, освојили сам врх Ресића Варду, који се налази на 1389 мнв. Након овог успон услиједио је одлазак до планинарског дома који се налази на Превији (1154 мнв), гдје су се и састале ове двије групе (из Рудог и из Будлимије).

У планинарском дому уприличен је ручак – ловачки гулаш и пастрмка, након чега су гости имали прилику да уживају у чарима природе, посјете Мојсијеву цркву, или се опусте уз звуке гитаре поред ватре.

вихра 3

 

Превија је богата различитим љековитим биљакама које се користе за чајеве, али и шумским јагодама, тако да су планинари могли да уживају у овим слатким и корисним даровима природе. Ова планинарска рута, која води са обале ријеке Лим и центра града Рудог на врх планине Варде, уцртана је и обиљежена рута у оквиру руте „Виа Динарица“; спаја нетакнуту природу с једне стране, али све посјетиоце уједно враћа и у 16. вијек, вријеме у којем су на планини Варди одрастала браћа Соколовић, који су касније оставили неизбрисив траг у историји Балкана,Европе, Азије и Африке.

Ова активност подржана је у оквиру пројекта који финансира Општина Рудо.