Одржана Пекмезијада у Бијељевинама

У мјесту Бијељевине, код Рудог у организацији Удружења „Повратак у Полимље- ПУП“ у суботу 14.09.2019. године одржана је манифестација под називом „Пекмез и пекмезница“, која је окупила више од 200 грађана и гостију из 16 општина БиХ, Црне Горе и Р. Србије.

пекмезијада

На чувеном мјесту гдје се организују теферичи и вашари у Бијељевинама, а које по предању има чудесну љековиту воду која се појављује и нестаје, организовано је колективно прављење бестиља од шљива и пекмеза од јабуке по традиционалном рецепту и на традиционалан начин.

пекмез

Циљ ове манифестације је да се сачува традиција од заборава и да се промовишу домаћи производи из овога краја.

Манифестацију су подржали општина Рудо, општина Нови Град Сарајево, Влада Босанско-подрињског кантона, Муфтилук Горажански као и приватни предузетници и фирме из БиХ.

– Ово је друго окупљање по реду а с обзиром да имамо позитивне оцјене, мислимо да ће се манифестација свакако одржавати и наредних година и да ћемо успјети анимирати још већи број учесника,- изјавио је предсједник Организационог одбора ове манифестације, Еневр Шеро.

Он је истакао да му је изузетно драго што су манифестацију подржале и друге НВО из Рудог, као и КУД „Просвјета“ Рудо и ЈУ за туризам и спорт Рудо.

– Дугујемо захвалност свима онима који су препознали значај наше манифестације, рекао је за крај госп. Шеро.