Казне за неношење  личне заштитне опреме и придржавање физичке дистанце

Данас је одржан састанак штаба за ванредне ситуације на којем је разматрано стање на простору општине, у погледу спровођења мјера у циљу превенције и сузбијање корона вируса.

У општини Рудо нема обољелих од вируса корона, а четири особе су у кућној изолацији и под љекарским надзором.

На територији Републике Српске обавезно је ношење рукавица и маске као и одржавање дистанце. Непоштовање ове мјере је кажњиво, а појачану контролу спровођења ове мјере вршиће инспекција, комунална полиција и припадници МУП-а.

На основу нове  Уредбе новчаном казном од 100 до 300 КМ казниће се физичко лице, а од 1000 до 3000 КМ правно лице, ако не поштује ванредне мјере којима је наложено кориштење личне заштитне опреме (маске и рукавице) и придржавање физичке дистанце, или других ванредних мјера на јавним и радним мјестима, а све у циљу спрјечавање или сузбијање заразних болести.

На основу споразума између Србије и БиХ, сва лица са боравком у Србији или БиХ који имају пољопривредно земљиште у Србији или БиХ могу несметано прелазити преко граничног прелаз на Увцу.  Уз лична документа потребно је понети доказ о посједовању пољопривредног земљишта у сусједној држави (посједовни лист, уговор о закупу).

Уредба